Család és munka, betegség és egészség, filmek, könyvek, színház – zajlott az életem az elmúlt évben is. Ha tudni szeretnéd, mit gondolok 23 év után a Microsoftról, hány filmet, sorozatot és könyvet tudtam le tavaly, és miért nem sétálok többé a Rákos-patak partján, olvass tovább! Rövid, szubjektív összegzés következik a 2016-os évről.

Család

Tavaly múlt huszonöt éve, hogy összeházasodtunk Évivel! Béla, az én tanúm pécsi, Évi Vicája pedig részben Győrött él, így aztán a mindenkitől kábé egyforma messze lévő Balatonszemesen, a méltán híres Kistücsök étteremben találkoztunk.

evi-es-tibi-osszehajol
Huszonöt éve

Bea lányom befejezte az egyetemet (februárban az adminisztratív hiba miatt ki nem adott diplomáját is átveszi végre), hazaköltözött, és villámgyorsan talált is munkát.

bea-a-seven-sisters-cliffnel
A hét nővér sziklájánál

Balázs fiam eddig se itt a szomszédban tanult, most erre is rátett egy lapáttal (meg egy óceánnal). De január közepéig ő is itthon van, együtt dolgozunk az önvezérlő szárazföldi yacht projektjén. Akinek ez kínai, az csak figyeljen – egy későbbi blogbejegyzésben még lesz róla szó.

balazs-chicagoban
Mínusz huszonkét fokban

Munka

Épp ma huszonhárom éve, hogy csatlakoztam a Microsofthoz. Ez a cég már nem ugyanaz, mint akkor volt – de ez talán nem is baj, lásd például a következő ábrát:

msft-20170101
Jó számok ezek, kérem

Ettől persze még nem minden fenékig tejfel. Továbbra is a Developer eXperience (DX) csapat a legjobb hely a leányvállalatban, abból a szempontból legalábbis mindenképpen, hogy mi találkozunk először az összes szuper új termékkel és technológiával. De mi se vagyunk védettek a cég átalakulásával járó mellékhatásoktól. 2008-ban jöttem át ebbe a csapatba – az akkori tagok közül már senki sem dolgozik nálunk, és a Microsoftban is csak ketten maradtak közülük. Meglátjuk, velem mi lesz a következő hat-tizenkét hónapban.

Egészség

Úgy kezdtem a tavalyi évet, hogy alig tudtam járni. A dolog még 2015-re nyúlik vissza: akkor történt, hogy túlsúlyos, de ambiciózus FitBit-felhasználóként elhatároztam, minden egyes nap megteszek legalább tízezer lépést. Bele is kezdtem: amint hazaértem a (nagyrészt ülőmunkával töltött) hétköznapok után, leraktam a táskámat, és irány a Rákos-patak partja. Két hét múlva egyre fittebbnek éreztem magamat, három hét múlva viszont abba kellett hagynom az egészet – tönkrement a bokám. Aztán kiderült, hogy ez csak az első szem a fizikai lerobbanásom hosszú-hosszú láncában, amiben előbb a térdem, aztán a vércukorszintem következett. Mostanra talán sikerült visszafordítanom a folyamatot. Találtam egy szuper cápaporc-kivonatot (Farkas Bálint szerint cápahere) a térdemre, fogytam öt kilót (és ezt tartom), és évek óta először jó esélyem van rá, hogy a régebben vett farmerjeimbe is beleférjek.

Kultúra

Egy kis statisztika következik. 2016-ban:

Mi jön ezután?

Minden évet úgy kezdek, hogy összeírom, kikre és mikre akarok odafigyelni. 2017-ben is lényeges lesz a számomra az egészség és a fitnesz (már az a szintje, amit én el tudok érni :-)). 2016-ban elkezdtem, most folytatom a családfánk kutatását. És végül elvégzem a Microsoft hivatalos Data Scientist képzését, hadd legyen egy újabb szakma a kezemben.

Te mit tervezel 2017-re? Oszd meg a megjegyzések között!